Tuesday, April 25, 2017

Laura Garavaglia 
 
 
 
 
 
 
Autoportret

Çdo mëngjes,  midis flokëve dhe shkumës,
shkridhem pak më shumë në fund të vaskës.
Kujtimet fraktura të shpërfytyruara
hapa të ngadaltë asfalt.

Indikativ i tanishëm
A je duke kërkuar edhe ti format e universit
mes gabimeve horizontaleditës?
Çka nëse zeniti ishte në të vërtetë këtu
parvazin e dritares mes vazos lulemine, 
hija e pasdites te shkallët  
këtë mungesë memece të arsyes.    

Ose sikur rrisku i dritës të ngatërrohej në lëndinë
ky çast i zverdhur
midis të kaluarës dhe të ardhmes?


Mekanika kuantike 

Disa gjëra ndodhin  
nuk mund ta dimë pse    
Nuk  do të jetë alkimia bërthamore
të na  shpjegojë   
gjashtë gradët e  ndarjes
 na lidhin me të tjerët .  


***
E pastaj, herë pas here   
të pish një gotë verë
të parashikosh fatin në  llum kafeje
pa e ditur kush do të rri, e kush do të shkojë.  
Nga pjesët e trupit më shumë se çdo gjë tjetër
e dua gojën që ushqehet nga bota
e  gdhen fjalët.


Sindromi Asperger

Nuk e kuptoj
njollën e dhimbjes
ndjenjën e shprishur që vërshon
britmën e  jetës.
Çrregullim i hidhur i pa formë  
kërcënon enën e pafajshme
pastërtinë e numrit
e të simbolit
sekuencë e rregullt
sistem i përkryer.  

Vera
Era e  katranit në fund të molit,
dhëmbët e qenit kafshojnë kreshtën.   

Flluska e ylbertë e verës
fluturon  tatëpjetë në  ajrin e nxehtë 
pa e ditur në cilin drejtim zemra udhëton.  

Nga e gjithë ajo dritë që zmadhoi ditën
mbeti vetëm pëlhura e shlyer e jastëkut,

alga e thatë  lakuar mbi shkëmb,
sytë e Santa Lucia-së mbi kanape  
përqafimi i përgjakshëm i meduzës në qafën time.


Vera 2
Ndoshta ishte vera e kaluar, apo e një viti më parë.
Spektakli, është përherë i njëjti: të dënuarit
zhytur deri në gjoks, njeriu i kokosit,
yndyra e kremit të rrezitjes në gazetë
Vetëm sfondi ndryshon.


Laura Garavaglia

E lindur në Milano në vitin 1956,  Laura Garavaglia jeton dhe punon në qytetin e Komo-s.  Shkrimtare  e publiciste, ajo bashkëpunon me disa revista letrare dhe shtëpi botuese në Itali.

Ka botuar  përmbledhjet me poezi: “Fragmente të jetës”, “ Shumë kultura” ;” Flutura e gurë” , “ Simetria e thelbit”. Poezitë e saj janë përkthyer në disa gjuhë të huaja e janë përfshirë në shumë antologji.  Themeluese e asociacionit kulturor “Shtëpia e poezisë në Komo” . Ideatore dhe kuratore  e Festivalit Ndërkombëtar të poezisë  “Evropa në vargje” që mbahet në Komo të Italisë.  

nga gjuha italiane: Ilire Zajmi     


 

No comments:

Codex Episoda 12 Ilire Zajmi 14 08 2021